Recepty na těstoviny 7x jinak
11. 09. 2012 |
Těstoviny – typický italský pokrm – se staly již nedílnou součástí českých kuchyní. Recepty na přípravu těstovin (nejen po italsku) si zvládne každý bez problémů vymyslet i vlastní. Navíc mají těstoviny nespočet možných slaných i sladkých variací a kombinací, takže je nikdy nemusíte dělat dvakrát na stejný způsob. My jsme vám vybrali pár chutných receptů pro inspiraci.
Špagety s rajčaty a bazalkou
Ingredience:
- špagety
 - 5 rajčat
 - 10 dkg anglické slaniny
 - česnek (množství podle chuti)
 - sůl, pepř
 - bazalka (čerstvá nebo sušená)
 - olivový olej
 - strouhaný sýr
 
Jednoduchý a rychlý recept na chutné špagety. Rajčata spaříme v horké vodě, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Dáme si vařit špagety, jako vychytávku můžeme použít speciální hrnec na těstoviny se slévací poklicí. V hlubší pánvi v kapce olivového oleje necháme vyškvařit slaninu a poté přidáme nakrájená rajčata.
Necháme rozvařit na omáčku, mezitím podle chuti přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř a bazalku (pokud máme čerstvou, přidáváme až nakonec). Můžeme přidat i trochu červeného vína. Do hotové omáčky zamícháme špagety a na talíři posypeme strouhaným sýrem, případně čerstvou bazalkou.
Brokolicové těstoviny
Ingredience:
- balíček těstovin
 - 500 g brokolice
 - 200 g pórku
 - 1 cibule
 - 2 stroužky česneku
 - 300 g kuřecích prsou
 - 2 obdélníčky taveného sýra
 - 200 g eidamu
 - 100 g nivy (nemusí být)
 - 1 smetana ke šlehání
 - olej
 - koření dle vlastního výběru
 
Recept lze dělat i čistě vegetariánský, bez kuřecího masa.
Dáme si vařit těstoviny, kuřecí prsíčka opláchneme a nakrájíme na menší kostičky. Nakrájenou cibuli zpěníme v pánvi na oleji s nadrobno nakrájeným česnekem, přidáme kuřecí kostičky a orestujeme.
Mezitím uvaříme brokolici v osolené vodě (stačí nechat přejít varem po dobu asi 2 minut). Nadrobno ji nasekáme a společně s kolečky pórku přidáme k masu a restujeme, dokud není maso hotové.
Nivu a eidam nastrouháme nebo pokrájíme na malé kousky, stejně tak i tavený sýr. Těstoviny, maso se zeleninou i sýr smícháme v zapékací míse a okořeníme kořením dle vlastní chuti, například sušeným česnekem, vegetou, grilovacím kořením...
Na směs nalijeme kelímek smetany ke šlehání a zapékáme asi 15-20 minut na 180 °C. Chvilku před vyjmutím z trouby můžeme ještě posypat nastrouhaným eidamem, který vytvoří sýrovou krustu.
Těstoviny s jablky a kuřecím masem
Ingredience:
- 1 balíček těstovin
 - 4 ks kuřecích prsou
 - 4 jablka
 - 2 brambory
 - 1 smetana na vaření a trochu mléka
 - 1 lžíce hladké mouky
 - grilovací koření a tymián
 - trocha bílého vína
 
Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky, posypeme grilovacím kořením a orestujeme na pánvi v rozpáleném oleji. Samostatně orestujeme na kostičky nakrájená jablka a brambory, které lze taky ochutit kořením. Restujeme, dokud brambory i jablka nejsou poloměkká.
Připravíme si do misky směs na omáčku: smetanu ochucenou tymiánem a solí, se lžící mouky. Pokud chceme více omáčky, použijeme mléko a přidáme mouku.
Restované maso, jablka i brambory dáme na pánev a zalijeme trochou bílého vína a chvilku podusíme. Když je vše měkké, zalijeme smetanou s ingrediencemi, osolíme a povaříme, až se omáčka zahustí. Hotové smícháme s těstovinami a podáváme.
Těstoviny s tuňákem
Ingredience:
- těstoviny
 - 1 cibule
 - 4 střední rajčata
 - 1 tuňák ve vlastní šťávě
 - 1 stroužek česneku
 - bazalka, sůl
 - olej
 
Cibuli rozčtvrtíme a nakrájíme na tenké proužky, osmahneme ji v pánvi na oleji (nejlépe olivovém). Přidáme tuňáka, osolíme a podle chuti posypeme sušenou bazalkou, můžeme přidat i pepř. Nakonec přidáme nakrájená rajčata a na drobno nakrájený česnek.
Vše zamícháme a necháme chvíli prohřát na pánvi. Nakonec přidáme uvařené těstoviny, dobře zamícháme a můžeme podávat. Pro obměnu můžeme do receptu podle chuti přidat třeba nakládanou kukuřici nebo nakrájené černé olivy.
Česnekové špagety
Ingredience:
- 500 g špaget
 - 4 paličky česneku
 - 1 cibule
 - sůl
 - olivový olej
 - čerstvá bazalka
 
Dáme vařit špagety, můžeme použít praktickýslévací hrnec na těstoviny. Mezitím si na větším množství olivového oleje (pokud používáte wok, tak asi 2 cm) zpěníme cibulku a přidáme k ní na plátky nakrájené celé 4 paličky česneku (1 palička na osobu).
Pro obměnu můžeme přihodit i na drobno nakrájená rajčata. Na závěr přihodíme několik hrstí (podle chuti) nasekané čerstvé bazalky, stáhneme z ohně a přimícháme uvařené špagety.
Houbařské těstoviny
Ingredience:
- 400 g těstovin
 - 300 g hub (nejlépe čerstvé)
 - 250 g šunky
 - 1 cibule
 - 3 stroužky česneku
 - olej
 - sůl, pepř
 - 200 g zakysané smetany
 - 2 vejce
 - 100 g strouhaného sýra
 
Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Houby nakrájíme, krátce povaříme a scedíme. Cibuli osmažíme na pánvi dozlatova, pak přidáme orestovat houby, česnek a nakrájenou šunku.
Když je směs hotová, vmícháme ji do těstovin, ochutíme solí a pepřem a vše dáme do máslem vymazané zapékací mísy. Zalijeme rozšlehanými vejici se smetanou a posypeme sýrem. Dáme zapéct do předehřáté trouby.
Sladká tečka:
Těstoviny se sušeným ovocem
Ingredience:
- 400 g těstovin
 - 180 g sušeného ovoce
 - 200 g měkkého tvarohu
 - 2 vejce
 - 1 dl mléka
 - sůl
 - cukr krupice dle chuti
 - vanilkový cukr nebo aroma
 - lžíce oleje
 - kokos nebo strouhanka na vysypání
 
Uvaříme těstoviny a necháme je zchladnout. Promícháme s pokrájeným sušeným ovocem a lžící oleje. Z bílků si ušleháme sníh. Žloutky rozmícháme s cukrem, vanilkou, mlékem, tvarohem a vmícháme k těstovinám. Nakonec vmícháme i sníh z bílků.
Směsí naplníme vymazanou a vysypanou zapékací mísu. Pečeme zakryté v předehřáté troubě na střední teplotu cca 30-35 minut.
NÁŠ TIP! Nasušte si doma vlastní ovoce s elektrickou sušičkou. Tipy najdete v našem článku Sušení ovoce v sušičce.
Zdroj receptů: recepty.cz, rucnipracehk.blog.cz