Principy a ochrana soukromí na 4home.cz

4home.cz přizpůsobujeme na míru vám. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a produkty. Kliknutím na tlačítko "Rozumím" souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete podrobněji nastavit nebo kdykoliv vypnout v Nastavení soukromí

Recepty na těstoviny 7x jinak

11. 09. 2012 |

Těstoviny – typický italský pokrm – se staly již nedílnou součástí českých kuchyní. Recepty na přípravu těstovin (nejen po italsku) si zvládne každý bez problémů vymyslet i vlastní. Navíc mají těstoviny nespočet možných slaných i sladkých variací a kombinací, takže je nikdy nemusíte dělat dvakrát na stejný způsob. My jsme vám vybrali pár chutných receptů pro inspiraci.

Špagety s rajčaty a bazalkou

Ingredience:
  • špagety
  • 5 rajčat
  • 10 dkg anglické slaniny
  • česnek (množství podle chuti)
  • sůl, pepř
  • bazalka (čerstvá nebo sušená)
  • olivový olej
  • strouhaný sýr

Jednoduchý a rychlý recept na chutné špagety. Rajčata spaříme v horké vodě, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Dáme si vařit špagety, jako vychytávku můžeme použít speciální hrnec na těstoviny se slévací poklicí. V hlubší pánvi v kapce olivového oleje necháme vyškvařit slaninu a poté přidáme nakrájená rajčata.

Necháme rozvařit na omáčku, mezitím podle chuti přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř a bazalku (pokud máme čerstvou, přidáváme až nakonec). Můžeme přidat i trochu červeného vína. Do hotové omáčky zamícháme špagety a na talíři posypeme strouhaným sýrem, případně čerstvou bazalkou.

Brokolicové těstoviny

Ingredience:
  • balíček těstovin
  • 500 g brokolice
  • 200 g pórku
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 300 g kuřecích prsou
  • 2 obdélníčky taveného sýra
  • 200 g eidamu
  • 100 g nivy (nemusí být)
  • 1 smetana ke šlehání
  • olej
  • koření dle vlastního výběru

Recept lze dělat i čistě vegetariánský, bez kuřecího masa.

Dáme si vařit těstoviny, kuřecí prsíčka opláchneme a nakrájíme na menší kostičky. Nakrájenou cibuli zpěníme v pánvi na oleji s nadrobno Sada barevných nožůnakrájeným česnekem, přidáme kuřecí kostičky a orestujeme.

Mezitím uvaříme brokolici v osolené vodě (stačí nechat přejít varem po dobu asi 2 minut). Nadrobno ji nasekáme a společně s kolečky pórku přidáme k masu a restujeme, dokud není maso hotové.

Nivu a eidam nastrouháme nebo pokrájíme na malé kousky, stejně tak i tavený sýr. Těstoviny, maso se zeleninou i sýr smícháme v zapékací míse a okořeníme kořením dle vlastní chuti, například sušeným česnekem, vegetou, grilovacím kořením...

Na směs nalijeme kelímek smetany ke šlehání a zapékáme asi 15-20 minut na 180 °C. Chvilku před vyjmutím z trouby můžeme ještě posypat nastrouhaným eidamem, který vytvoří sýrovou krustu.

Těstoviny s jablky a kuřecím masem

Ingredience:
  • 1 balíček těstovin
  • 4 ks kuřecích prsou
  • 4 jablka
  • 2 brambory
  • 1 smetana na vaření a trochu mléka
  • 1 lžíce hladké mouky
  • grilovací koření a tymián
  • trocha bílého vína

Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky, posypeme grilovacím kořením a orestujeme na pánvi v rozpáleném oleji. Samostatně orestujeme na kostičky Skleněné kořenkynakrájená jablka a brambory, které lze taky ochutit kořením. Restujeme, dokud brambory i jablka nejsou poloměkká.

Připravíme si do misky směs na omáčku: smetanu ochucenou tymiánem a solí, se lžící mouky. Pokud chceme více omáčky, použijeme mléko a přidáme mouku.

Restované maso, jablka i brambory dáme na pánev a zalijeme trochou bílého vína a chvilku podusíme. Když je vše měkké, zalijeme smetanou s ingrediencemi, osolíme a povaříme, až se omáčka zahustí. Hotové smícháme s těstovinami a podáváme.

Těstoviny s tuňákem

Ingredience:
  • těstoviny
  • 1 cibule
  • 4 střední rajčata
  • 1 tuňák ve vlastní šťávě
  • 1 stroužek česneku
  • bazalka, sůl
  • olej

Kráječ na cibuliCibuli rozčtvrtíme a nakrájíme na tenké proužky, osmahneme ji v pánvi na oleji (nejlépe olivovém). Přidáme tuňáka, osolíme a podle chuti posypeme sušenou bazalkou, můžeme přidat i pepř. Nakonec přidáme nakrájená rajčata a na drobno nakrájený česnek.

Vše zamícháme a necháme chvíli prohřát na pánvi. Nakonec přidáme uvařené těstoviny, dobře zamícháme a můžeme podávat. Pro obměnu můžeme do receptu podle chuti přidat třeba nakládanou kukuřici nebo nakrájené černé olivy.

Česnekové špagety

Ingredience:
  • 500 g špaget
  • 4 paličky česneku
  • 1 cibule
  • sůl
  • olivový olej
  • čerstvá bazalka

Kniha receptů - ŠpagetyDáme vařit špagety, můžeme použít praktickýslévací hrnec na těstoviny. Mezitím si na větším množství olivového oleje (pokud používáte wok, tak asi 2 cm) zpěníme cibulku a přidáme k ní na plátky nakrájené celé 4 paličky česneku (1 palička na osobu).

Pro obměnu můžeme přihodit i na drobno nakrájená rajčata. Na závěr přihodíme několik hrstí (podle chuti) nasekané čerstvé bazalky, stáhneme z ohně a přimícháme uvařené špagety.

 

Houbařské těstoviny

Ingredience:
  • 400 g těstovin
  • 300 g hub (nejlépe čerstvé)
  • 250 g šunky
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • olej
  • sůl, pepř
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 vejce
  • 100 g strouhaného sýra

Zapékací mísa cibulákTěstoviny uvaříme v osolené vodě. Houby nakrájíme, krátce povaříme a scedíme. Cibuli osmažíme na pánvi dozlatova, pak přidáme orestovat houby, česnek a nakrájenou šunku.

Když je směs hotová, vmícháme ji do těstovin, ochutíme solí a pepřem a vše dáme do máslem vymazané zapékací mísy. Zalijeme rozšlehanými vejici se smetanou a posypeme sýrem. Dáme zapéct do předehřáté trouby.

Sladká tečka:

Těstoviny se sušeným ovocem

Ingredience:
  • 400 g těstovin
  • 180 g sušeného ovoce
  • 200 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • 1 dl mléka
  • sůl
  • cukr krupice dle chuti
  • vanilkový cukr nebo aroma
  • lžíce oleje
  • kokos nebo strouhanka na vysypání

Plastové dózy na potravinyUvaříme těstoviny a necháme je zchladnout. Promícháme s pokrájeným sušeným ovocem a lžící oleje. Z bílků si ušleháme sníh. Žloutky rozmícháme s cukrem, vanilkou, mlékem, tvarohem a vmícháme k těstovinám. Nakonec vmícháme i sníh z bílků.

Směsí naplníme vymazanou a vysypanou zapékací mísu. Pečeme zakryté v předehřáté troubě na střední teplotu cca 30-35 minut.

NÁŠ TIP! Nasušte si doma vlastní ovoce s elektrickou sušičkou. Tipy najdete v našem článku Sušení ovoce v sušičce.

Zdroj receptů: recepty.cz, rucnipracehk.blog.cz

action banner
feedback
NEWSLETTER
VÁŠ NÁZOR

Nenechte si ujít novinky a speciální nabídky.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a o všem se dozvíte jako první.

Váš názor nás zajímá!

Zavřít