Abyste u nás nakoupili co nejpohodlněji, používáme cookies. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Používáme cookies. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Rozumím

Menu
4Home Poradíme vám Články Kuchyně Jak vybírat nádobí (2. díl)

Jak vybírat nádobí (2. díl)

20. 02. 2012 | Bez pořádného nádobí se žádná kuchtička ani kuchtík dneska při vaření neobejdou. Jak si ale vybrat to správné právě pro vás? Přinášíme Vám pokračování přehledu jednotlivých materiálů a jejich vlastností.

Keramické nádobí

Nádobí s keramickou vrstvou je na trhu relativně novinka, ale získává si velkou oblibu. V širokém sortimentu narazíte zejména na keramické pánve, ale lze sehnat například i hrnce. Keramická vrstva je velmi odolná vůči poškození a velkou výhodou je také nepřilnavý povrch, který neobsahuje toxický PTFE, jako je tomu u teflonu. Nádobí s keramickou vrstvou se vyznačuje vysokou trvanlivostí, velkým plusem je i možnost vaření bez vody a tuku, takže jí využijí i ti, kteří si potrpí na zdravé pokrmy. Navíc je resistentní vůči pachům. Výhodou je určitě také vzhled tohoto nádobí - například pokud si pořídíte nádobí s bílou keramickou vrstvou, určitě bude mít z vaření zaručeně i estetický požitek. Kvalita nádobí se ovšem promítne také do ceny, takže si za něj trochu připlatíte.

  • výhody: vysoká trvanlivost a životnost, odolný nepřilnavý povrch, možnost vaření bez vody a tuku, ve většině případů vhodné na všechny zdroje tepla (včetně indukce), snadná údržba
  • nevýhody: vyšší cena

Měděné nádobíMěděné nádobí Moretti

Měděné nádobí zažívá v současné době velký comeback a v současné době je symbolem luxusu a profesionální kuchyně. Je hojně užíváno profesionálními kuchaři po celém světě a to zejména pro své vynikající tepelné vlastnosti. Měď patří mezi nejlepší tepelné vodiče - rychle a rovnoměrně rozvádí teplo po celé nádobě, díky čemuž dosáhnete nejen lepších výsledků při vaření (zejména u vyšších nebo širších nádob), ale také značných energetických úspor. Měděné nádobí se vyrábí v různých provedeních vnitrního povrchu - nejčastějšími jsou nerez a cín. Cín vyžaduje šetrnější zacházení a lepší údržbu, ale zase je lépe vodivý. Nerez naopak vede teplo méně, ale je velmi odolný, má vysokou trvanlivost a také snadnou údržbu. Zato vnější měděný povrch vyžaduje údržby více. Je doporučeno jednou za čas použít speciální čisticí prostředky určené pro měď, aby se Vám nádobí odměnilo krásným, lesklým, doslova designovým vzhledem, pro který je také tak oblíbené. Jeden měděný hrnec zaručeně rozzáří Vaší kuchyni (pokud si ho neschováte do skříně). Velkou nevýhodou je nemožnost mytí v myčce a je citlivý na agresivní čisticí prostředky.

  • výhody: výborná tepelná vodivost, úsporné vaření, designový vzhled
  • nevýhody: náročnější údržba, nelze mýt v myčce, na indukci lze v některých případech použít, ale pouze s adaptačním diskem, vysoká cena

Nádobí s mramorovou vrstvouLitinové nádobí

Litinové nádobí používaly už naše babičky, a pokud máte to štěstí, můžete to samé nádobí po babičce používat i Vy. Litina je totiž velmi trvanlivá a odolná vůči mechanickému poškození. Nádobí z ní vyrobené má velmi vysokou životnost, vydrží tak i několik desítek let. Pouze byste se měli vyvarovat prudkých nárazů, při kterých může litina prasknout, při běžném používání to však nehrozí. Je použitelné na všech typech varných zdrojů a vhodné je zejména do trouby na pečení masa. Ideální je pro delší vaření či pečení, protože díky svým vlastnostem dlouho a rovnoměrně udržuje teplo. Litinové nádobí lze sehnat ve dvou provedeních - někteří výrobci používají pro povrchovou úpravu odolný smalt, jiní dávají přednost rostlinnému oleji, který na povrchu vytvoří přírodní černou nepřilnavou vrstvu.

  • výhody: vysoká životnost a odolnost, vhodné na všechny typy zdrojů
  • nevýhody: vysoká hmotnost, nevhodné do myčky, vyšší cena

Titanové nádobí

Název titanové nádobí je možná trochu zavádějící, jelikož takové nádobí není vyrobeno přímo z titanu, ale jeho částicemi je vyztužena pouze nepřilnavá keramická vrstva. Díky tomu je však velmi odolné vůči Titanové pánvepoškození. Titan je také dobrým vodičem tepla - nádobí se rychle a rovnoměrně zahřívá a dlouho udrží teplo, čímž znatelně šetří energie. Bez problémů v něm lze vařit zdravě, tedy bez nebo jen s minimem tuku. Má univerzální použití - nádobí s titanem je vhodné na vaření, smažení i pečení; vyrábí se jak pánve, tak hrnce. Velkým plusem je i dlouhá životnost a stálost. Má velmi jednoduchou údržbu, díky nepřilnavé vrstvě se znečistí jen minimálně, takže postačí nádobí vytřít ubrouskem, samozřejmě však neuškodí houbička a teplá voda s trochou saponátu. Můžete ho mýt i v myčce, ale bez agresivních mycích prostředků. Lze sehnat i v provedení na indukci.

  • výhody: energetická úspora díky dobré tepelné vodivosti, zdravé vaření bez tuku, jednoduchá údržba, vysoká odolnost a životnost
  • nevýhody: vyšší cena

A jedna rada závěrem:

Aby Vám vybrané hrnce, pánve a pekáče sloužily co nejlépe a hlavně dlouho, nebojte se do kvalitního nádobí investovat peníze a vždy dodržujte pokyny výrobce pro správné zacházení. Ušetříte si tak starosti a nutnost opětovné a samozřejmě zbytečné investice do nového nádobí.

 

Přečtěte si také první díl článku, který se věnuje vlastnostem nerezového, teflonového a smaltovaného nádobí - zde.

action banner
feedback
NEWSLETTER
VÁŠ NÁZOR

Nenechte si ujít novinky a speciální nabídky.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a o všem se dozvíte jako první.

Váš názor nás zajímá!

Zavřít