Abyste u nás nakoupili co nejpohodlněji, používáme cookies. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Používáme cookies. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Rozumím

Menu
4Home Poradíme vám Články Kuchyně WOK – pánev, která válcuje svět

WOK – pánev, která válcuje svět

25. 04. 2012 | Kuchyně všech dnešních domácností se doslova hemží celou řadou různých pomůcek a druhů nádobí, že z toho jednomu jde hlava kolem. Jednou z relativních novinek, která podnikla invazi do našich kuchyní a na naše sporáky je pánev WOK. A k čemu je vlastně taková pánev dobrá?

WOK je široká, hluboká a oblá pánev, která díky svému tvaru poslouží nejen jako pánev, ale také jako hrnec. Je charakteristická pro přípravu asijských, zejména pak čínských pokrmů. Jak by ne, když pochází právě z Číny...

Pánev WOK používali již staří Číňané před dvěma tisíci lety. Postupně se rozšířila dál do Indie, Barmy, Singapuru a dalších koutů Asie a s tradiční čínskou kuchyní se časem dostala i do Ameriky a Evropy, kde se v současné době těší opravdu velké oblibě.

S WOKem vaříte zdravě

Mezi největší výhody pánve WOK patří zejména velmi zdravá příprava pokrmů. V první řadě je to díky tomu, že na vaření ve WOKu potřebujete opravdu jenom minimum tuku, který je navíc možné částečně nahradit vodou. Milovníci zdravých pokrmů by proto, tuto pánev rozhodně neměli přehlížet.

Díky velmi rychlé tepelné úpravě surovin, typické právě pro WOK, si navíc maso i zelenina zachovají tolik potřebné vitamíny, jídlo je tak nejen zdravější, ale i chutnější.Keramická pánev WOK

Na pánvi WOK připravíte prakticky cokoliv

Mohlo by se zdát, že WOK má využití pouze pro milovníky exotických asijských pokrmů. Zdání ovšem často klame. Na WOKu totiž připravíte bez problémů nejen klasickou asijskou kuchyni, ale i tradiční české pokrmy a vůbec jídla ze všech koutů světa.

Má velmi široké využití. V pánvi WOK můžeme vařit ve vodě i v páře, dusit, opékat a smažit. Je ideální pro přípravu různých druhů omáček nebo vaření polévek. Připravovat na ní můžeme i sladká jídla kašového typu nebo ovocné opékané směsi. Vhodná je také pro opražení ořechů nebo připravení popcornu.

Teflonové nožeNejvětší využití má však pro jednoduchá minutková jídla, kdy nejvíce oceníte typickou rychlou přípravu všech surovin. Takovýmto způsobem připravíte ve WOKu, maso, zeleninu i houby, buď každé zvlášť nebo můžete kombinovat jakékoliv maso s různými druhy zeleniny. I rýži nebo těstoviny, které chystáme jako přílohu, ve WOKu připravíme společně s ostatními surovinami jako jeden pokrm. Je však potřeba dodržet pár základních pravidel.

Tipy pro přípravu rychlých jídlel ve WOKu

Jelikož je příprava ve WOKu skutečně velmi rychlá, měli byste si všechny suroviny připravit předem. Ideální je nakrájet maso i zeleninu na stejné (malé) kousky. Maso by mělo být předem namarinované, případně obalené. Během přípravy jídla v pánvi na to už nebudete mít čas.Ohebné prkénko na krájení

Před přidáváním surovin musí být WOK opravdu horký. Při opékání ho rozehřejeme, poté přidáme olej, který rozpálíme a teprve poté přidáváme ingredience. Zejména maso vkládáme do řádně rozehřáté pánve s horkým olejem, aby se uzavřelo a zůstalo šťavnaté.

WOK je díky svým rozměrům ideální pro přípravu většího množství surovin. Pánev by však nikdy neměla být plná více než ze 2/3.

Při postupném přidávání surovin vždy vše rychle a dobře promícháme. Míchání by nemělo být kratší než půl a delší než jedna minuta. Při míchání jemného masa a zejména ryb musíme být opatrní, abychom maso nepoškodili.

Jídlo připravené ve WOKu ihned podáváme a konzumujeme. Ohříváním ztrácí tyto pokrmy svou chuť i vitamíny.

Keramická pánev WOK s poklicíVelký výběr WOK pánví

Stejně jako jiné pánve i WOK se dnes vyrábí z různých materiálů. Nejběžnější a zároveň nejlevnější variantou jsou pánve z ocelové slitiny, které velmi rychle reagují na změny teplot, což je pro WOK ideální. Mají ovšem menší trvanlivost - velmi rychle rezaví a mají tak náročnější skladování.

Další variantou je pak WOK z antikorozní oceli, který sice nerezaví, ale zase má horší tepelné vlastnosti a je náchylnější k poškození. Doporučuje se používat šetrné pomůcky, například ze dřeva nebo silikonu. Běžnou variantou je také teflonový WOK, který má všechny běžné vlastnosti teflonu jako je dokonale nepřilnavý povrch, ovšem zase je velmi náchylný k poškození.

Naopak velmi odolné a v poslední době hodně oblíbené jsou keramické pánve. WOK s keramickým povrchem navíc umožňuje přípravu jídel zcela bez tuku, díky čemuž je už tak Červené keramické pánvezdravé vaření ještě zdravější. Zároveň má velmi jednoduchou údržbu. Stejné vlastnosti pak nalezneme i u titanového WOKu.

Příslušenství k WOK pánvi

Pokud máte v plánu používat WOK také k dušení jídla, porozhlédněte se po jeho variantě s praktickou poklicí. Ta je pro dušení samozřejmě nepostradatelná. Oblíbeným příslušenstvím k WOKu je také mřížka, která je ideální pro vaření pokrmů v páře.

Různé druhy WOKu, ale i jiné pánve naleznete také v našem eshopu.

 

action banner
feedback
NEWSLETTER
VÁŠ NÁZOR

Nenechte si ujít novinky a speciální nabídky.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a o všem se dozvíte jako první.

Váš názor nás zajímá!

Zavřít