Abyste u nás nakoupili co nejpohodlněji, používáme cookies. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Používáme cookies. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Rozumím

Menu
4Home Poradíme vám Články Kuchyně Správné uložení potravin

Správné uložení potravin

31. 05. 2011 | Chcete být za hvězdu, která má vždy připravené domácí jídlo? Nemusíte trávit hodiny v kuchyni. Poradíme vám, jak pokrmy skladovat a mít je tak po ruce kdykoliv.

Je hned několik způsobů, jak udržet vaše pokrmy déle čerstvé.

PROTI ROZMNOŽOVÁNÍ BAKTERIÍ - CHLAD
Jedním z nejběžnějších z nich, je uchovávání v chladu, tedy v chladničce. Už uvařené jídlo byste měli do dvou hodin přemístit do chladničky, jinak v něm začne docházet k množení bakterií. Při teplotě kolem +4 ° C můžete pokrmy skladovat delší dobu, protože při této teplotě dochází k poklesu činnosti mikroorganismů a brzdění nežádoucích enzymatických procesů. V chladničce jídlo vydrží dva až tři dny. Pokud bojujete s místem v chladničce, využijte výhody, které nabízejí skladné plastové boxy. Vyberte si takové, které jsou vhodné i do mikrovlnné trouby a jídlo v nich můžete rovnou ohřát.

ŠETRNÝ ZPŮSOB - MRAŽENÍ
Velmi oblíbeným způsobem je uchovávání potravin v mrazničce, protože není nutné přidávat do potravin žádné konzervační látky. Zmrazit můžeme prakticky cokoliv, včetně pečiva, masa, ovoce nebo zeleniny. Obsah minerálů, vitamínů, flavonoidů, fytochemikálií a dalších důležitých látek se od čerstvých potravin liší jen minimálně a při rychlém mrazení dochází také k minimálním ztrátám nutričních látek. Nízká teplota umožňuje skladovat zmražené potraviny 2-3 měsíce i déle, ale nedoporučuje uchovávat pokrmy déle než jeden rok. Pokud vyměníte sáčky za umělohmotné boxy, získáte větší pořádek a snadnější orientaci. Ideálním způsobem rozmrazování je za použití mikrovlnné trouby, proto se vyplatí mrazit potraviny již v dózách, které můžete do mikrovlnné trouby.

MODERNÍ ZPŮSOB - VAKUOVÁNÍ
Moderním způsobem uchovávání potravin je vaukovaní. V ochranném vakuu vydrží potraviny třikrát až pětkrát déle, uchovají si vitaminy, výživné látky, přirozenou barvu a vůni. Vakuové prostředí umožňuje uchovat všechny potraviny v chladu podstatně delší dobu. Chrání je před oxidací, brání rozkladu biologicky aktivních látek a brání také ztrátě původní chutě. Díky metodě vakuování si můžete nakupovat potraviny do zásoby a uchovávat je bez strachu o jejich trvanlivost. Stejně tak lze navařit jídlo do zásoby a mít tak po celý týden doma teplou domácí večeři.

Tipy na dózy a boxy na uskladnění potravin najdete v naší sekci vybavení do kuchyně - dózy a boxy.

 

action banner
feedback
NEWSLETTER
VÁŠ NÁZOR

Nenechte si ujít novinky a speciální nabídky.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a o všem se dozvíte jako první.

Váš názor nás zajímá!

Zavřít