Abyste u nás nakoupili co nejpohodlněji, používáme cookies. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Používáme cookies. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Rozumím

Menu
4Home Poradíme vám Články Kuchyně Silikonové formy pro velikonoční pečení + recept na bábovku

Silikonové formy pro velikonoční pečení + recept na bábovku

14. 03. 2012 | Velikonoce jsou hned po Vánocích velkým svátkem pečení. Nejenom babičky na venkově pečou sladké bábovky a beránky nebo jiné pochutiny. My vám představujeme revolučního pomocníka (nejen) pro velikonoční pečení – silikonové formy.

Pojem silikon již nenáleží pouze do oblasti plastické chirurgie, se kterou si ho spojí asi většina z nás automaticky, ale pomalu si vydobývá své místo také na poli vybavení kuchyní po celém světě. Tento pro kuchyně donedávna neznámý materiál může při představě silikonových implantátů budit jistou nedůvěru, ale pro naše kuchyně znamená opravdovou revoluci. A čím je silikonové nádobí vlastně tak revoluční?

Tepelné vlastnosti silikonu

Silikon má velmi specifické tepelné vlastnosti - v první řadě je to výjimečná tepelná odolnost. Odolá teplotám od - 40°C do + 230°C, je proto vhodný jak do mrazničky, tak do všech běžných druhů trub, včetně mikrovlnky. Má tedy v kuchyni opravdu široké uplatnění.

Zejména při pečení pak oceníte vysokou tepelnou vodivost silikonových forem, díky které Vám ušetří čas i peníze. Dokáže totiž zkrátit dobu pečení až o třetinu. A v neposlední řadě - už nikdy si nespálíte prsty ani jiné části těla! Silikonové formy jsou do několika minut po vyndání z trouby zchladlé.

Silikonové formy vymazávat nemusíteSilikonové chňapky

Dalším plusem pro pečení v silikonových formách je fakt, že je nemusíte vymazávat a vysypávat. Mají totiž dokonale nepřilnavý povrch. Na patlání s máslem tak můžete zapomenout a přesto vaše bábovka vyklouzne z formy doslova jak po másle.

Pečení v silikonu je zdravotně nezávadné

Ačkoliv je silikon umělý materiál (pro zvídavé: jedná se o anorganicko-organický polymer zvaný polysiloxan), pečení i jiné jeho používání v kuchyni je zdravotně nezávadné. Všechny silikonové formy na pečení a výrobky určené pro styk s potravinami procházejí přísným testováním.

Silikonový válSkladnost a jednoduchá údržba - i to je silikon

Abychom dokončili seznam kladů - silikonové formy a ostatní silikonové nádobí je velmi lehké, tvárné a skladné. Formu na bábovku můžete s klidem vmáčknout mezi hrnce, a když jí znovu vytáhnete, budete z ní mít opět bábovku. Navíc jejich údržba je velmi jednoduchá, lze je mýt i v myčce na nádobí.

Pozor však při používání ostrých nástrojů. Silikonové formy jsou sice nerozbitné při pádu, ovšem ostrý nůž je může poškodit velmi lehce.

Silikonové formy nejen na pečení, ale i do mrazničky

Silikon se dnes již používá k výrobě široké škály pomůcek a nádobí do kuchyně. V první řadě jsou to již zmiňované formy na pečení různých druhů i tvarů. Naleznete praktické formy na dorty a bábovky. Dětem můžete letos místo tradičního beránka upéct třeba malého zajíčka nebo medvídka. V neposlední řadě jsou to také silikonové formy na pečení stále oblíbenějších muffinů.

Silikonové formy však nemusíte strkat pouze do trouby. Skvěle se hodí také do mrazničky na výrobu ledu. Silikon je velmi ohebný - už nikdy si tak neomlátíte ruce o kuchyňskou linku ve snaze dostat ven alespoň jednuSilikonová forma na led - protéza kostičku ledu. Navíc na trhu seženete i silikonové formy na led s vtipnými motivy, takže při pití koktejlů budete mít o zábavu postaráno.

V neposlední řadě si můžete kuchyni vybavit praktickými drobnými pomocníky, jako jsou silikonové vály , obracečky, cedníky, poklice nebo chňapky. U těch oceníte zejména to, že silikon neváže pachy a chutě, můžete se tedy rozloučit s rybou nebo česnekem týden „vonících" z Vaší obracečky.

Recept na bábovku tety Běty

Ingredience:

  • 200 g Hery
  • 200 g cukru
  • 200 g polohrubé mouky
  • 4 vejce
  • 100 g hořké čokolády
  • 100 g mletých ořechů
  • kůra z 1 citronu
  • trochu prášku do pečiva

Silikonová forma na bábovkuPostup:

Vejce rozklepneme a oddělíme si žloutky a bílky. Heru, cukr a žloutky utřeme do pěny, přidáme nahrubo nasekanou hořkou čokoládu, mleté ořechy a nastrouhanou kůru z citronu. Do směsi přimícháme polohrubou mouku s práškem do pečiva. Z bílků si vyšleháme sníh, který po částech vmícháme do těsta.

Těsto nalijeme nejlépe do silikonové formy, kterou nemusíme vymazávat a pečeme zvolna asi 50 minut v troubě na 180°C.

Vyberte si praktické pomocníky z našeho širokého sortimentu silikonového nádobí.

action banner
feedback
NEWSLETTER
VÁŠ NÁZOR

Nenechte si ujít novinky a speciální nabídky.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a o všem se dozvíte jako první.

Váš názor nás zajímá!

Zavřít