Principy a ochrana soukromí na 4home.cz

4home.cz přizpůsobujeme na míru vám. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a produkty. Kliknutím na tlačítko "Rozumím" souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete podrobněji nastavit nebo kdykoliv vypnout v Nastavení soukromí

Měď šéfuje v kuchyni

30. 08. 2011 | Měděné nádobí můžete vidět v řadě kuchařských programů, ať už je to kuchyň Itala Emanuela Ridiho, nebo propagované měděné nádobí šéfa Zdeňka Pohlreicha. Měděné nádobí není žádnou novinkou a jeho kvalitu oceňovaly hospodyňky už mnohem dříve než špičkoví šéfkuchaři.

Proč je tak skvělé?
Měď je měkký kov a je skvělým vodičem tepla. To umožňuje vaření na nižším stupni ohřevu a menší spotřebu energie. Zahřívání probíhá rovnoměrně a na nádobí se nevytváří horká místa, která by mohla způsobovat připálení pokrmu. Měděný povrch je velmi hladký a snadno se z něj odstraňují zbytky pokrmů. Bohužel se toto nádobí nedoporučuje mít v myčce, protože agresivní mycí přípravky výrazně zkrátí jeho životnost. Nicméně pokud nechcete, aby vydrželo dalším generacím, a plánujete si ho užít pouze pro sebe, směle do toho! Měděné nádobí je prakticky nezničitelné. Pokud vám spadne na zem, maximálně se v něm udělá důlek. S měděným nádobím můžete vařit na plynu, elektrické plotýnce, ale i sklokeramické desce. Pokud vaříte na indukci, raději si ověřte, zda je pro indukci vhodné. Dnešní výrobci již dokážou nádobí přizpůsobit a vybaví ho na dně takzvaným indukčním kroužkem.

Leštění měděného nádobí
Péče o měděné nádobí není tak složitý, jak by se mohla zdát. Buď ho můžete neúnavě leštit a vaše nádobí budou ozdobou kuchyně. Nebo se zařadíte do pokrokového proudu, který oceňuje na měděném nádobí právě jeho patinu získanou častým používáním, a nádobí budete leštit pouze příležitostně. Vyzkoušet můžete leštění za pomoci soli a citronu. Citron rozpulte a řeznou částí namočte do soli. Citronem se solí pak skvrny drhněte a opakujte dokud je nevyčistíte. Pak už stačí jen dobře opláchnout. Další možností je sůl a ocet. Smíchejte ocet se solí a míchejte, dokud se nerozpustí. Tímto roztokem pak s pomocí houbičky nádobí omyjte, nechte několik minut působit a po tom drhněte dočista. I v tomto případě pak nádobí důkladně opláchněte. Existují samozřejmě také profesionální pasty na čištění měděných hrnců.
Před prvním použitím se doporučuje měděné nádobí "vypálit". Papírovou utěrkou naneste na vnitřní část tenkou vrstvu olej nebo tuku a zahřejte nádobu, dokud se z ní nezačne kouřit. Poté ji nechte vychladnout, opláchněte ji a vysušte.

Palec nahoru:
Dokonalý doplněk kuchyně
Skvěle vede teplo a ušetříte energii
Vydrží opravdu generace

Palec dolů:
Nelze mít v myčce

action banner
feedback
NEWSLETTER
VÁŠ NÁZOR

Nenechte si ujít novinky a speciální nabídky.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a o všem se dozvíte jako první.

Váš názor nás zajímá!

Zavřít