Abyste u nás nakoupili co nejpohodlněji, používáme cookies. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Používáme cookies. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Rozumím

Menu
4Home Poradíme vám Články Zajímavosti, tipy, svátky Čokoláda - chutná a zdraví prospěšná

Čokoláda - chutná a zdraví prospěšná

13. 02. 2012 | V zimě jsou večery dlouhé a studené, přes den se nám nedostává energie a jsme unavení. Jak ale zimě, únavě a depresi z nedostatku světla odolávat? Odpověď je jednoduchá – čokoládou!

Zdroj energie i afrodiziakum

Pokud byste usilovně hledali, asi byste našli jen velmi málo lidí, kteří si s chutí nedají čokoládu. Není to ovšem jenom oblíbená pochoutka, která kazí zuby. Má také velmi blahodárné účinky na lidský organismus. Její hodnotu znali již staří Mayové a Aztékové, kteří dokonce používali kakaové boby jako platidlo.

A co taková čokoláda umí? Je rychlým zdrojem energie, takže spolehlivě odstraňuje únavu, působí blahodárně na nervy a náš psychický stav – podporuje tvorbu endorfinu a serotoninu (tzv. hormonů radosti) a často bývá považována za silné a účinné afrodiziakum. Samozřejmě platí, čím větší obsah kakaa, tím zdravější. Podle některých výzkumů ti, kdo pijí pravidelně tmavou neslazenou čokoládu, mají nižší krevní tlak a zlepší se jejich kardiovaskulární stav. A když už tedy zdravě mlsat, proč nevyzkoušet něco nového?

Čokoládové fondue pro přátele

Čokoládové fondue (a nejen to čokoládové) nabírá v poslední době velmi na oblibě. Je vhodným pohoštěním nejen pro posezení s přáteli, ale i pro dlouhé zimní večery ve dvou. Základem pro fondue jsou speciální nádoby, ve kterých se čokoláda udržuje teplá za pomocí svíčky (ale dnes již lze sehnat i fondue sady na elektřinu) a do ní se pak namáčí na kousky nakrájené ovoce.

Pokud jde o to, jakou čokoládu do čokoládového fondue použít, máte dvě možnosti. V obchodech bez problémů seženete speciální čokoládu Komplet na fondueurčenou pro použití na fondue. Pokud jste ovšem zastánci domácí výroby, příprava není vůbec složitá. Lze dohledat několik různých způsobů jak čokoládu připravit, ovšem nejčastější a nejjednodušší je rozpustit čokoládu (jakou, to je zcela na Vás) se smetanou ke šlehání. Uváděné množství je 50 ml smetany na 100 g čokolády.

Po rozpuštění stačí čokoládu nalít do nádoby na fondue a udržovat ji teplou. A pokud si libujete v různých příchutích, není nic jednoduššího, než si čokoládu dochutit podle libosti. Můžete přidat strouhanou pomerančovou kůru, trochu kokosu, nasekané oříšky a ti, kteří to rádi trochu ostřejší mohou vyzkoušet špetku chilli. Potom stačí už jen naservírovat oblíbené ovoce nakrájené na malé kousky (pro lepší chuť ho můžete pokapat trochou citronu) a s chutí si užít čokoládové fondue, nejlépe s přáteli.

Silkonová forma na čokoláduOriginální recepty s čokoládou

A že Vám to nestačí? Pokud jste více kreativní, zkuste si vyrobit vlastní domácí čokoládové bonbony. Stačí najít ten správný recept dle Vaší chuti, nebo si můžete vytvořit i vlastní. Ideální na výrobu domácích bonbonů jsou silikonové formy, ať už ty původně zamýšlené na tvorbu ledu, nebo určené přímo na čokoládu které se často prodávají přímo s inspirativními recepty na výrobu. Můžete také originálně oživit Vaše intimní chvíle ve dvou. Stále je to málo? Pak si sbalte kufry a dopřejte si relaxační víkend v čokoládových lázních.

action banner
feedback
NEWSLETTER
VÁŠ NÁZOR

Nenechte si ujít novinky a speciální nabídky.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a o všem se dozvíte jako první.

Váš názor nás zajímá!

Zavřít