Abyste u nás nakoupili co nejpohodlněji, používáme cookies. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Používáme cookies. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Rozumím

Menu
4Home Poradíme vám Články Kuchyně Vybíráme kuchyňský nůž

Vybíráme kuchyňský nůž

28. 06. 2012 |

Kvalitní nůž je alfou a omegou každého kuchaře. Bez řádného kuchyňského nože se zkrátka v kuchyni neobejdete. Otázkou je jak si vybrat ten správný a z jakého materiálu by měl být. V našem článku se dočtete, jaké jsou základní vlastnosti jednotlivých materiálů kuchyňských nožů.

Keramické nože

Keramické nože jsou o hodně tvrdší než klasické kovové, což jim propůjčuje jejich neocenitelnou vlastnost a tou je dokonalá ostrost. A co víc - ostrost, která vydrží. Na rozdíl od ocelových nožů nepotřebují keramické nože každou chvíli přebrušovat. Podle zkušeností mohou v běžném domácím provozu vydržet ostré i několik let. Zajisté oceníte i nepřilnavou čepel.

Další výhodou je, že keramika nezanechává na potravinách kovovou pachuť, jak se tomu někdy stává u kovových nožů. Navíc uchovává jídlu déle jeho čerstvou chuť a vitamíny, ovoce a zelenina na povrchu řezu nezhnědnou.

Proti všem výhodám keramických nožů stojí však jedna nevýhoda. Díky vysoké tvrdosti jsou keramické nože také hodně křehké. Při neopatrném zacházení hrozí ulomení části ostří. Vyvarujte se proto pádu nože na Sada keramických nožůzem. Také není vhodný na potraviny s kostmi, zmražené potraviny ani na krájení přímo v pekáčích, nedoporučuje se ani mytí v myčce.

  • výhody: dokonalá a trvalá ostrost, nepřilnavý povrch, odolnost proti kyselinám a skvrnám, uchová čerstvost a vitamíny při krájení
  • nevýhody: křehkost

Titanové nože

Titanové nože jsou velmi odolné a mají pružnou čepel. Díky tomu jsou vysoce odolné vůči poškození a zlomení. Jsou zpravidla vyráběny z nerez oceli potažené vrstvou titanu, která Sada titanových nožůjim dodává specifické vlastnosti.

Mezi ty se počítá také nepřilnavý povrch a odolnost vůči skvrnám a rzi. Při krájení potraviny okamžitě neoxidují, a proto je zachována jejich čerstvost po dlouhou dobu. Titanové nože jsou také velmi ostré a stejně jako keramické, vydrží ostré po dlouhou dobu i bez broušení.

  • výhody: vysoká odolnost proti poškození i skvrnám, ostrost, netoxický, má nepřilnavý povrch, je lehký
  • nevýhody: nebyly zjištěny

Ocelové nožeMasivní ocelové nože

Ocel je již tradičním materiálem pro výrobu kuchyňských nožů. Jeho výhodou je snadná údržba a odolnost. Rozhodně se nemusíte bát jeho poškození, když ho náhodu upustíte na zem (ovšem pozor, ať si ho nepustíte na nohu).

O maximální ostrost ocelových nožů je však třeba pečovat a to průběžným broušením - na to jsme ovšem asi všichni zvyklí. Broušení ocelových nožů lehce obstaráme sami praktickým brouskem.

  • výhody: odolné, snadná údržba
  • nevýhody: nutnost broušení, nemá nepřilnavý povrch

Damaškové nože

Damaškové nože z tzv. damascénské oceli se dnes řadí mezi luxus v kuchyni. Jsou vyráběny ze dvou a více vrstev různých druhů ocelí nebo jiných kovů.

Sada damaškových nožůKombinováním různých druhů kovů se dosahuje skvělých vlastností těchto nožů. Mezi ně patří zejména velmi vysoká odolnost proti zlomení a opotřebení. Navíc mají nože z damascénské oceli velmi specifickou kresbu, která je na každém vyrobeném kusu jiná.

  • výhody: vysoká odolnost a ostrost, luxusní vzhled
  • nevýhody: vysoká cena

Jaké jsou základní druhy nožů a jak se v nich vyznat?

Všichni jsme se jistě někdy setkali s tím, že jsme se nemohli rozhodnout, jaký nůž že to vlastně potřebujeme. Jednotlivé druhy nožů se liší podle tvaru a délky čepele. A jak už to tak bývá, každý je dobrý na něco jiného... Jaké jsou tedy základní druhy nožů?

  • univerzální nůž - menší nůž s rovnou čepelí, jak napovídá název v kuchyni má univerzální použití, takže ho využije opravdu každý
  • kuchařský nůž - má také univerzální použití, ovšem na rozdíl od klasického univerzálního má širší a také delší čepel (cca 18 - 28 cm) zakončenou do špičky
  • nůž na chléb - velmi oblíbený druh nože určený po snadnější krájení pečiva, vyznačuje se vroubkovaným ostřím, čepel mívá délku 18 - 35 cm
  • nůž na zeleninu - jak název napovídá je to nůž určený ke krájení ovoce a zeleniny, často s kratší čepelí, hodí se pro přesné krájení
  • nůž na maso - tyto nože se vyznačují pevnější a širší čepelí, je to proto, že při porcování masa dochází často ke styku s kostmi a chrupavkami; pevnější čepel zajistí, že nedojde ke zlomení nože
  • vykosťovací nůž - má tenčí a delší čepel, aby snadněji prošel masem ke kosti
  • krájecí nůž - určený pro běžné krájení nejen masa, ale také zeleniny a ovoce; má rovnou čepel zakončenou do špičky
  • nůž na sýry - mají velmi charakteristickou čepel s otvory (nedochází k přilepování krájeného sýra), vroubkovaným ostřím a zdvojenou špičku pro jednoduché nabírání sýra
  • steakový nůž - zpravidla je součástí steakových příborů, je podobný klasickému příborovému noži pouze s tím rozdílem, že má vroubkované ostří pro jednoduché krájení šťavnatých steaků

  

Vyberte si ty správné nože přímo na našem eshopu v sekci Kuchyňské nože.

action banner
feedback
NEWSLETTER
VÁŠ NÁZOR

Nenechte si ujít novinky a speciální nabídky.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a o všem se dozvíte jako první.

Váš názor nás zajímá!

Zavřít