Abyste u nás nakoupili co nejpohodlněji, používáme cookies. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Používáme cookies. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Rozumím

Menu
4Home Poradíme vám Články Kuchyně Vařte pod tlakem

Vařte pod tlakem

12. 09. 2011 |

Rychle a chutně – tak chceme vařit jídlo všichni. Křehké hovězí maso na rajskou omáčku nebo brambory během chvilky můžete mít s tlakovým hrncem neboli. Vaření v „papiňáku“ je šetrné a zdravé, proto je vhodné využívat je při přípravě dětské nebo vegetariánské stravy.

Proč papiňák?
Tlustostěnný hrnec sloužící k vaření za vyššího tlaku než je běžný atmosférický tlak. Vynalezl ho v roce 1679 Denis Papin, z jeho příjmení právě pochází zlidovělý název papiňák. Denis Papin byl francouzský učenec a člen akademie věd, který představil hrnec jaké nástroj pro změkčení masa a kostí. Při své pobytu v Londýně dal Denis Papin připravit ve svém tlakovém hrnci večeři pro členy britské Královské společnosti, ale jeho vynálezce usiloval o rozšíření do domácích kuchyní. Masové rozšíření tlakového hrnce proběhlo teprve v průběhu 20. století.

Je obava z výbuchu oprávněná?
Dřívější hrnce možná toto riziko představovaly. Roku 1927 francouzský inženýr Gautier sestrojil tlakový hrnec vybavený pojistným ventilem. Je to důležitá součást hrnce a jde v postatě o otvor uzavřený těžkou, ale pohyblivou zátkou. Propouští přebytečnou páru, zabraňuje nebezpečnému zvýšení tlaku, které by mohlo vést k roztržení hrnce a výbuchu. Především u starých hliníkových tlakových hrnců ale docházelo k ucpání toho ventilu. Dnes jsou však hrnce navíc vybaveny o takzvanou tavnou pojistku, která se při extrémní teplotě a tlaku roztaví a umožní tak bezpečnému unikání přebytečné páry ven z hrnce i v případě ucpání ventilu. Používání tlakových hrnců je tedy naprosto bezpečné a nemusíte z něj mít obavy. Důležité je ale dodržovat také určitá opatření. Například byste do tlakového hrnce neměli dávat bylinky a koření, které by mohly ucpat ventil. Velmi důležité je maximální naplnění hrnce. Nové hrnce jsou vybaveny ryskou pro maximální a minimální naplnění. Pokud ji nenajdete, řiďte se radou - naplnit do poloviny pevnými potravinami a do tří čtvrtin tekutinami.

Jak vybrat ten správný?
Vybírejte už podle velikosti. Menší hrnce se hodí pro vaření pro dva, větší užije velká rodina. Pokud chcete snížit riziko připálení pokrmu na minimum, vybírejte ty s vrstveným dnem. Pozornost věnujte také ventilu a tavné pojistce. Většinu tlakových hrnců lze bez problémů používat jako na plynovém sporáku, tak například na sklokeramické desce. Raději ale zaměřte také na tyto informace.

 

Proč si ho pořídit:

  • šetří energii (až 60 %)
  • šetří čas (50 %)
  • i to nejtužší maso změkne po 20 minutách
  • při teplotě mezi 120 °C a 130 °C zůstane chuť pokrmu výraznější než u obyčejných hrnců
  • vaření v tlakovém hrnci je šetrné a zdravé
  • vzduch se od vaření tolik neohřívá
action banner
feedback
NEWSLETTER
VÁŠ NÁZOR

Nenechte si ujít novinky a speciální nabídky.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a o všem se dozvíte jako první.

Váš názor nás zajímá!

Zavřít