Abyste u nás nakoupili co nejpohodlněji, používáme cookies. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Používáme cookies. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Rozumím

Menu
4Home Poradíme vám Články Recepty Chutné recepty pro pánev WOK

Chutné recepty pro pánev WOK

17. 05. 2012 |

Máte rádi exotická jídla nebo rádi zkoušíte nové originální recepty? Pak někdy určitě vyzkoušejte tradiční i netradiční asijské speciality, nejlépe na revoluční wok pánvi, která je pro přípravu těchto pokrmů typická. Vybrali jsme pro vás několik zajímavých receptů, které určitě stojí za vyzkoušení.

 

Kuře Kung Pao z woku

  • 4 kuřecí prsní řízky
  • 1 lžička škrobové moučky
  • 5 lžic oleje
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • sůl
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • arašídy

Kuřecí prsa nakrájíme na jemné nudličky a poprášíme je škrobovou moučkou. Ve woku rozpálíme olej a maso asi 4 minuty opečte. Potom přidáme sójovou omáčku smíchanou se zázvorem a mícháme, aby se maso nepřipálilo. Po dokončení přidáme oloupané a opražené arašídy. Ideální přílohou je rýže nebo zeleninový salát.

Thajské krůtí nudličky v kokosovém mléceTeflonové nože

  • 600 g krůtích prsou
  • 1 červená paprika
  • 250 g jarní cibulky
  • 1 svazek bazalky
  • 400 ml kokosového mléka
  • 1 lžíce žluté kari pasty
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce cukru

Keramická pánev WOK s poklicíKrůtí prsa nejprve opláchněte a osušte, poté přes vlákna nakrájejte na tenké plátky následně na jemné nudličky. Papriku zbavíme semen, nakrájíme na nudličky, na kolečka nakrájíme jarní cibulky a nasekáme polovinu lístků bazalky najemno.

Ve WOK pánvi uvedeme do varu kokosové mléko s kari pastou, povaříme asi minutu, poté přidáme krůtí prsa a vaříme asi 4 minuty.

Poté do pánve přidáme nakrájenou zeleninu a zvolna vaříme další 3 minuty. Nakonec přidáme nasekanou bazalku, sojovou omáčku a cukr. Podáváme posypané zbytkem bazalky.

Barevná kuřecí směs wok na sladkokyseloUniverzální skleněné misky

  • kuřecí prsní řízky
  • cibule
  • nektarinka nebo broskev
  • červená paprika
  • cherry rajčata
  • meruňková marmeláda
  • solamyl
  • chilli
  • sůl, pepř

Bambusové prkénko s rukojetíNa oleji ve woku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso na nudličky a důkladně ho opečeme, osolíme, opepříme. Přidáme broskev a papriku nakrájené na kostičky a cherry rajčátka nakrájená na čtvrtky. Zeleninu a ovoce necháme trochu změknout, poté přidáme asi dvě polévkové lžíce meruňkové marmelády a mícháme, dokud se pořádně nerozpustí a nepromísí se směsí.

Pánev zakryjeme pokličkou a necháme asi deset minut dusit. Nakonec přimícháme chilli koření a solamyl rozmíchaný v trošce vody a trochu prohřejeme.

Jako přílohu můžeme použít rýži, americké brambory nebo čínské nudle.

Kokosové nudličkyBarevný kuchyňský nůž Mukizu

  • 4 kuřecí prsní řízky
  • 4 lžíce strouhaného kokosu
  • 1 lžička kari koření
  • 1 lžička worcesteru
  • 1 lžička sójové omáčky
  • 1 lžička cukru (nejlépe hnědý)
  • 3 lžíce oleje
  • sůl, pepř

Keramická pánev WOKStrouhaný kokos zalijeme 2 dl vody, necháme 30 minut vsáknout a pak jej vymačkáme. Z vymačkaného kokosu, sójové a worchesterové omáčky, oleje, soli, pepře a cukru připravíme marinádu, které naložíme na nudličky nakrájené kuřecí maso a nejméně 3 hodiny je necháme uležet v chladu.

Kuřecí maso necháme okapat z marinády a na rozehřátém oleji ve wok pánvi zprudka osmahneme. Během opékání poléváme zbylou marinádou.

Vhodnou přílohou je dušená rýže a zeleninový salát.

Bengálská plec z wokuKráječ na cibuli

  • 600 g masa z plecka
  • 6 stroužků česneku
  • 2 cibule
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 2 lžíce kari
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky pálivé papriky
  • 4 lžíce oleje
  • 2 dl bílého jogurtu
  • masový vývar

Maso si nakrájíme na větší kostky. Očištěný česnek a cibuli nasekáme velmi nadrobno nebo semeleme na masovém mlýnku. Do směsi přidáme zázvor, drcený kmín, sladkou a pálivou papriku a důkladně promícháme. Dřevěný stojan s kořenkamiSměs smícháme s masem a necháme krátce odležet v chladničce.

Druhou cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme ve woku na rozpáleném oleji. Odleželé maso za stálého míchání v pánvi osmažíme, poté podlijeme rozšlehaným jogurtem a trochou vývaru a přikryté dusíme doměkka.

Vhodnou přílohou je dušená rýže nebo asijské nudle.

Kuřecí pánev s chilli omáčkouČervené keramické pánve

  • 600g kuřecích nebo krůtích prsních řízků
  • 2 lžíce solamylu
  • sójová omáčka
  • 300 ml rajského protlaku
  • sůl, pepř
  • chilli
  • 1 cibule

Nerezová koule na rýžiMaso si nakrájíme na menší kousky, smícháme se solamylem a sójovou omáčkou a necháme odležet v chladu alespoň 30 minut. Na wok pánvi rozpálíme olej a maso zprudka opečeme.

Poté maso vyjmeme z pánve a vložíme na ni na kolečka nakrájenou cibuli, kterou prudce opečeme. Přidáme rajský protlak, sůl, pepř, chilli a vše dobře promícháme. V případě potřeby vzniklou omáčku zahustíme trochou solamylu rozmíchaného ve vodě. Do vzniklé omáčky dáme osmažené maso a necháme prohřát. Podáváme nejlépe s rýží.

Krůtí sotéKeramické nože

  • 600g krůtích nebo kuřecích prsních řízků
  • 50g tvrdého sýra
  • 50g arašídů
  • 30g celeru
  • 40g mrkve
  • 100 - 150g rajčatového protlaku
  • 1 cibule
  • sójová omáčka
  • solamyl
  • sůl, pepř

Rozprašovač na olejMaso omyjeme, usušíme, nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a smícháme se solamylem a sójovou omáčkou. Necháme odležet v chladu alespoň 2 hodiny.

Na wok pánvi rozehřejeme olej a maso prudce osmažíme.Přidáme očištěnou a na malé kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a oloupanou, na drobno nakrájenou cibuli. Necháme směs chvíli smažit a poté přidáme arašídy, rajský protlak a trochu vody. Povaříme a hotové jídlo posypeme strouhaným sýrem. Jako přílohu připravíme rýži nebo hranolky.

 

Různé druhy WOK pánví naleznete na našem e-shopu ZDE.

 

Zdroj receptů: az-recepty.cz, mamincinyrecepty.cz, recepty.cz

action banner
feedback
NEWSLETTER
VÁŠ NÁZOR

Nenechte si ujít novinky a speciální nabídky.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a o všem se dozvíte jako první.

Váš názor nás zajímá!

Zavřít