Principy a ochrana soukromí na 4home.cz

4home.cz přizpůsobujeme na míru vám. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a produkty. Kliknutím na tlačítko "Rozumím" souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete podrobněji nastavit nebo kdykoliv vypnout v Nastavení soukromí

Netradiční recepty na palačinky a lívance

29. 02. 2012 |

Palačinky či lívance – jednoduché jídlo ať už přímo k obědu, večeři nebo jen jako chutná svačinka. My jsme pro Vás vybrali pár netradičních receptů na palačinky i lívance na různé způsoby.

Jídlo, které má bezpočet sladkých i slaných kombinací a variant. Palačinky s marmeládou, tvarohem, zmrzlinou ale i s masovou směsí. Lívance s javorovým sirupem nebo třeba se sýrem. Každý má své vlastní tradiční recepty - třeba základní, obyčejný recept na palačinky, které si pak naplníte čímkoliv, na co máte chuť. Ale občas přeci nezaškodí nechat se inspirovat netradičními recepty ostatních.

Jogurtové lívance

Ingredience:

  • 1 vejce
  • 150 ml bílého smetanového jogurtu
  • 150 ml polotučného mléka
  • 150 g polohrubé mouky
  • špetka kypřícího prášku do pečiva
  • 1 kávová lžička včelího medu
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje

Postup:

Vejce lehce rozšleháme a smícháme s jogurtem, přidáme mléko, mouku se špetkou soli a trochou kypřícího prášku. Osladíme medem, javorovým sirupem nebo cukrem. Zpracujeme v hladké, řidší těsto.

V pánvi - lívanečníku rozehřejeme trochu oleje a lívance pečeme z obou stran dozlatova. Podáváme je s ovocem, marmeládou, sladkou smetanou, polité javorovým sirupem, se skořicovým cukrem nebo třeba čokoládou - záleží jen na vaší chuti.

Lívance s borůvkami a medovou omáčkou

Ingredience:Lívanečník na 7 lívanců

lívance:

  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 300 ml podmáslí nebo mléka
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • 150g borůvek (nebo jiné ovoce podle chuti)

omáčka:

  • 6 lžic světlého medu
  • 3 lžíce rumu (pro děti vynechat)
  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup:

Mouku s práškem do pečiva a solí promícháme v míse. Podmáslí rozšleháme s vejcem a spojíme s moukou. Vymícháme těsto, do kterého zašleháme rozpuštěné máslo (lívance jsou pak „sametovější") a zamícháme polovinu borůvek. Na rozpáleném lívanečníku na trošce oleje usmažíme lívance.

Na omáčku vidličkou prošleháme všechny suroviny. Lívance podáváme polité omáčkou a posypané zbylými borůvkami.

Sýrové lívance

Ingredience:

  • 200 - 300 g strouhaného sýra (může být více druhů)
  • 1 cibule
  • petrželka
  • sůl, pepř
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • 2 vejce
  • 1 kypřící prášek
  • mléko

Struhadla s miskouPostup:

Sýry nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme k nim vejce, cibuli nakrájenou na jemno, trochu soli a pepře, petrželku, mléko, strouhanku, hladkou mouku a kypřící prášek, po kterém budou lívance pěkně nadýchané. Ze směsi vymícháme těsto a smažíme v lívanečníku do zlatova.

Houbové lívance

Ingredience:

  • 100 g hub (čerstvé nebo sušené, předem namočené ve vodě)
  • 100 ml piva
  • 2 - 3 lžíce hladké mouky
  • 1 vejce
  • špetka kypřícího prášku do pečiva
  • 3 listy bobkového listu
  • 8 kuliček černého pepře
  • 1 lžičky celého kmínu
  • 1 hrst petrželky nebo pažitky
  • sůl

Postup:

Houby nakrájejte nadrobno a uvařte doměkka s pepřem, kmínem a bobkovým listem. Vyndejte kuličky pepře a bobkové listy, houby přeceďte a nechte okapat.

Vejce rozkvedlejte s pivem, lžící oleje a moukou prosetou s práškem do pečiva. Směs osolte, umíchejte hladké lívancové těsto a přidejte do něj houby. Na lívanečníku nebo pánvi rozpalte olej a usmažte lívance, kteréRozprašovač oleje uchovejte v teple.

 

Jarní roládky z palačinek

Ingredience:

palačinky:

  • 300 ml mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 150 g polohrubé mouky
  • sůl

náplň:

  • 1 pomazánkové máslo (může být i ochucené)
  • 3 jarní cibulky
  • 1 svazek ředkviček
  • bylinky podle chuti (pažitka, petrželka...)
  • 80 g šunky (plátky)
  • 6 plátků sýra

Mísa na šleháníPostup:

Ze surovin na těsto umícháme hladké těstíčko. Na rozpálené pánvi s olejem upečeme tenké palačinky, které necháme vychladnout. Cibulky a ředkvičky omyjeme a pokrájíme na velmi drobné kousky. Bylinky posekáme nadrobno. V misce rozmícháme pomazánkové máslo (obyčejné nebo s příchutí) s bylinkami.

Část palačinek potřeme ochuceným máslem, posypeme ředkvičkami a cibulí a pevně srolujeme. Zbytek palačinek potřeme též ochuceným máslem, poklademe plátky šunky a plátky toustového sýra, opět pevně smotáme. Smotané palačinky necháme asi půl hodiny v chladu ztuhnout. Pak nakrájíme šikmo na 3 - 4 díly. Podáváme jako chuťovku nebo jako svačinku.

Česnekové palačinky plněné rajčaty a mozzarellou

Ingredience:

  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 4 lžíce hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička granulovaného česneku nebo dva stroužky
  • olej
  • 4 větší rajčata
  • 200 g mozzarelly
  • 1 lžíce sekané čerstvé bazalky (může být i sušená)
  • 100 g černých oliv
  • černý pepř
  • sůl
  • parmezán nebo ementál

Postup:Barevné plastové misky

Z mléka, mouky, vajec, soli a česneku ušleháme hladké palačinkové těsto a na pánvi usmažíme palačinky. Naplníme je kousky mozzarelly, plátky rajčat, bazalkou a kolečky oliv, opepříme, osolíme, stočíme, posypeme sýrem a 10 minut zapékáme.

Dort z palačinek

Ingredience:

palačinky:

  • 300 ml mléka
  • 2 vejce
  • 150 g polohrubé mouky
  • špetka soli

náplň:

  • 2 polotučné tvarohy
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 ml mléka
  • 3 lžíce cukru
  • 150 g malin
  • 150 g borůvek
  • 150 g červeného rybízu

(ovoce můžete použít i jiné, podle chuti)

Dortová forma s víkemPostup:

Vejce rozšleháme s mlékem a solí. Po částech přidáváme mouku a vymícháme hladké těsto, které necháme chvíli odpočinout. V pánvi rozehřejeme tuk. Naběračkou postupně naléváme těsto a upečeme pět silnějších palačinek.

Na náplň utřeme tvaroh a mlékem, přidáme cukr, vanilkový cukr a žloutky. Rozmixujeme dohladka. Palačinky potřeme tvarohovou náplní, poklademe malinami, borůvkami a rybízem a postupně přidáváme jednu za druhou dodortové formy. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který navrstvíme na poslední palačinku a ozdobíme. Naplněnou dortovou formu vložíme do předehřáté trouby (elektrický sporák 200 °C/plyn stupeň 3) a asi 15 minut zapékáme.

Prohlédněte si nejen lívanečníky a pánve na palačinky v našem eshopu zde.

 

Zdroj receptů: recepty.cz, vseovareni.cz, palacinky.eu, toprecepty.cz, prostri.kuchyne.dumazahrada.cz

action banner
feedback
NEWSLETTER
VÁŠ NÁZOR

Nenechte si ujít novinky a speciální nabídky.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a o všem se dozvíte jako první.

Váš názor nás zajímá!

Zavřít