Principy a ochrana soukromí na 4home.cz

4home.cz přizpůsobujeme na míru vám. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a produkty. Kliknutím na tlačítko "Rozumím" souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete podrobněji nastavit nebo kdykoliv vypnout v Nastavení soukromí

Barvy v interiéru: mystická fialová

21. 08. 2012 |

Fialová je všech svých odstínech zajímavým řešením při ladění barev v interiéru, které lze využít v každé místnosti od ložnice až po koupelnu. Je spojena s luxusem a tvořivostí a jako sekundární barva dává interiéru hloubku.

Fialová barva je velmi silnou barvou. Vzniká totiž spojením dvou opačných pólů: na jedné straně klidnou modrou a na straně druhé aktivní červenou. Je tak barvou rovnováhy mezi protiklady, mezi mužským a ženským elementem, mezi jin a jang.

Je to barva uklidňující, meditační (zejména v tmavých odstínech) a také barva inspirace. Je náročná, osobitá, exkluzivní - říká se jí také barva králů. Má v sobě cosi mystického, tajuplného, magického a v neposlední řadě vyjadřuje také erotickou přitažlivost.

Působení fialové barvy v interiéru

To, jak bude fialová barva působit v interiéru, si zvolíte sami výběrem jejího správného odstínu. Odstíny fialové s větší příměsí červené jsou živější, slavnostnější a dynamičtější. Hodí se tedy spíše do „aktivních" místností, kde není potřeba zklidňující působení. Odstíny modrofialové přejímají vlastnosti modré barvy, působí proto chladněji, vážně a mají uklidňující až meditační účinek. Na velkých plochách jsou vhodné spíše do místností, které slouží k relaxaci - tedy zejména ložnice a koupelny.Obaly na květináče

Pokud je interiér spíše tmavší, s nedostatkem světla, zvolíme raději světlé odstíny a jejich kombinace se světlými barvami, aby pokoj nepůsobil moc ponuře. Do místností s dostatečným Dekorativní nástěnné hodiny levandulepřirozeným osvětlením se nemusíme bát použít i temné odstíny fialové. Tmavá fialová je ovšem vhodnější spíše na doplňcích než na větších plochách.

Malé doplňky a detaily mají samozřejmě také vliv na barevné vyznění interiéru - hodiny na stěně, květináče na parapetu nebo třeba dekorační konev na zalévání.

Jak kombinovat fialovou barvu

Pokud kompletně měníte design interiéru za pomoci fialové barvy a nejste zkušení designéři, doporučuje se používat dominantně pouze dvě barvy (např.: fialová - bílá, fialová - černá, fialová-lila). Fialová jako doplňková barva interiéru však má spoustu možných barevných kombinací.Bavlněné povlečení Devery

Skvěle působí fialové doplňky v interiéru laděném do světlých přírodních barev a bílé. Neváhejte jí kombinovat ani s přírodními dřevěnými prvky a nábytkem. Dokonale oživí interiér laděný do kontrastní černo-bílé. Kombinace s kovy, šedou a černou pak působí luxusně a dramaticky.

Bát se však nemusíte ani výraznějších barevných kombinací. Při správné volbě odstínu fialové ji můžete kombinovat například s pastelovými odstíny zelenkavé či oranžové, skvěle působí také v kombinaci se žlutou.

Fialová v ložnici

Ložnice je pro fialovou barvu místnost jako stvořená. Nejlépe se zde uplatní její uklidňující a harmonizující účinky. Navíc pomáhá bojovat proti migréně, depresím a zmírňuje stavy úzkosti. Přispívá tak ke klidnějšímu spánku. V ložnici můžeme použít jak světlé tóny fialové, které interiér zjemní, tak i tmavé a temné odstíny, které působí více mysticky.

Pokud ladíte ložnici do fialových barev, nezapomeňte se porozhlédnout po fialovém povlečení. Na výběr máte ze širokého spektra motivů i odstínů, které vás ukolébají k spánku. Záleží jen na vás, jestli dáte přednost romantickému nádechu, hravému motivu nebo třeba luxusnímu vzhledu.

Náš TIP! V našem eshopu naleznete široký výběr ložního povlečení (nejen) ve fialových barvách.

Fialová v koupelně

Koupelna je další místností, kde si s fialovou barvou můžete bez obav pohrát. Zvolit ji můžete už při výběru nového obkladu, kde si můžete dovolit jak kombinaci barev do světlých odstínů, tak Sada bavlněných ručníků a osušekdramatickou tmavší fialovou v kombinaci s černou.

Svůj účel splní také doplňky ve fialových odstínech. Bavlněné ručníky v kombinaci fialové s krémovou, kvalitní koupelnová předložka nebo třeba sprchový závěs s fialovými detaily skvěle doplní téměř každou koupelnu.

Fialová v kuchyni a jídelně

Kuchyně laděná do fialové barvy vypadá luxusně a moderně v kombinaci s nerezem a jinými lesklými kovy. Někdy však může působit příliš studeně, což platí i pro jídelnu. Proto je možná vhodnější zvolit do fialové spíše doplňky.Skleněné pohárky na zmrzlinu

Luxus při vaření si můžete dopřát například s fialovými hrnci nebo zapékacími mísami. Jídelní souprava, hrníčky a ubrus v této „barvě králů" vám zaručí opravdu honosně vyhlížející stolování. Silné působení má fialová barva na skleněných předmětech, proto neprohloupíte ani skleničkami nebo skleněnými pohárky na zmrzlinu s fialovým dekorem.

Fialová v obývacím pokoji

Obývací pokoj by neměl být laděný do příliš studených odstínů fialové, protože je to pokoj určený k setkávání a aktivitě. Z doplňků můžete vsadit na záclony nebo závěsy s fialovými detaily. Voálové závěsyElegantně bude působit také správně doladěný přehoz.

Fialová v pracovně

I v pracovně má fialová zelenou, zejména pokud se věnujete tvůrčí činnosti. Fialová je totiž barvou inspirace a také napomáhá koncentraci.

Fialová v dětském pokojiDětské bavlněné povlečení Daisy

Vzhledem ke svým zklidňujícím účinkům je fialová vhodná zejména do pokojů hyperaktivních dětí. Jinak je samozřejmě vhodnou volbou do dětského pokoje pro holčičky a mladé slečny - pokud ne přímo na stěny, tak třeba na designovém povlečení.

action banner
feedback
NEWSLETTER
VÁŠ NÁZOR

Nenechte si ujít novinky a speciální nabídky.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a o všem se dozvíte jako první.

Váš názor nás zajímá!

Zavřít