Principy a ochrana soukromí na 4home.cz

4home.cz přizpůsobujeme na míru vám. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a produkty. Kliknutím na tlačítko "Rozumím" souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete podrobněji nastavit nebo kdykoliv vypnout v Nastavení soukromí

Nesmrtelný PUNTÍK: módní hit již 180 let

18. 09. 2015 |

Také jste podlehli kouzlu hravých puntíků? Retro vzor, který se stále a opakovaně vrací do módy, uchvátil už generace (nejen) žen a rozhodně dávno nepatří jen oblečení!

vintage puntíkHistorie puntíku

Puntíky vtrhly do světa módy v roce 1835, v době, kdy taneční bály bez výjimky začaly vířit nový m oblíbeným tancem zvaným polka. Puntík na těchto bálech nesměl chybět a odtud také získal svůj anglický název známý již po celém světě „polka dot“.

O sto let později přišel další boom, když Walt Disney oblékl do puntíkatých šatiček svou novou postavu – myšku Minnie. Ta puntíky od té doby nikdy nedala dolů.

V dalších letech zažíval puntík své vzestupy i pády. Zatímco v 30. letech 20. století byl bathing-suit-798609_1280.jpgsymbolem luxusu a zdobil hedvábí i šifon, o 10 let později už ustupoval do pozadí jako „usedlý a konzervativní“ vzor. V 60. letech však opět slavil velký návrat a to díky zrodu amerického Pop Artu i díky slavným návrhářům, kteří ho prostě museli mít ve svých nejnovějších kolekcích.

A od té doby je tu s námi puntík pořád a to nejen na oblečení. Stal se velkým hitem i pro interiér či vaření.

Puntík do kuchyně jen na chalupu? Nesmysl.

Všichni si dokážeme živě představit smaltovaný červený hrnec s bílými puntíky, jak nám vesele vaří a bublá na plotně na chalupě. Ale že se puntíkaté nádobí se hodí jen na chalupu, je pouhý mýtus. Věřte nebo ne, ale takové doplňky se budou skvěle vyjímat i v moderních kuchyních a to nejenom hrníčky, talířky nebo utěrky, ale klidně i rychlovarka. Puntík je zkrátka natolik osobitý, že dodá šmrnc všude.

Puntíkaté sny pro každého

Stejně tak hravý motiv nepatří jen dětem. Například puntíkaté povlečení je sice velmi výrazným prvkem a nehodí se každému, ale věřte, že pokud se pro něj rozhodnete, budete ho milovat! Ať už v černé, červené, zelené nebo třeba fialové, puntíky by neměly chybět v žádném domově.

Takže zapomeňte na to, že puntík patří jenom na šaty, je moc dětinský nebo moc retro… a inspirujte se v naší puntíkaté kategorii.

action banner
feedback
NEWSLETTER
VÁŠ NÁZOR

Nenechte si ujít novinky a speciální nabídky.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a o všem se dozvíte jako první.

Váš názor nás zajímá!

Zavřít