4Home Poradíme vám Články Kuchyně Užitečné tipy pro grilování

Užitečné tipy pro grilování

03. 05. 2012 | Grilování je příležitost k příjemnému posezení s přáteli či rodinou. Zábava s partou přátel a k tomu lahodné jídlo a pití – ideálně strávený čas. Pro správné grilování bychom ovšem měli znát také pár užitečných tipů, například jak dlouho marinovat maso nebo jak poznat ideální teplotu pro grilování. My vám je dnes rádi prozradíme.

Dnes se dozvíte:

> Co patří do marinády
> Jak dlouho marinovat maso
> Jak poznat ideální teplotu pro grilování
> Zásady bezpečného grilování

Co patří do marinády na grilování

Marinování masa je známé asi každému, kdo už někdy griloval. V podstatě se jedná o to, nechat maso uležet v miskách v aromatické směsi, aby nasálo požadovanou chuť a vůni. Navíc díky tomu dojde k jeho změkčení.

Marinády jsou nejčastěji směsi oleje (díky kterému maso není vysušené) s kořením nebo bylinkami, můžete však přidat i víno, pivo, kečup, sojovou omáčku, citronovou šťávu nebo med. Kvalitní olej zesiluje chuť použitého koření, proto se na marinády s oblibou používá kvalitnější (a také zdravější) olivový olej.

Skleněné kořenkyPokud bychom chtěli vyjmenovat, co všechno lze přidat do marinád na grilování, asi bychom tu byli hodně dlouho. Fantazii se meze nekladou a tak si na své přijdou milovníci klasických i exotických chutí i ti, kteří to mají rádi trochu ostřejší.

Nejčastěji se do marinád používá různé koření a jeho směsi - grilovací, provensálské, gyros nebo třeba chilli. Často také v kombinaci s oblíbeným česnekem nebo cibulí.

Květináč na bylinkyVelké oblibě se těší i čerstvé bylinky - nejčastěji bazalka, máta, rozmarýn, tymián, oregano a šalvěj. A pokud máte raději exotičtější chuť, vyzkoušejte marinády s pomerančovou kůrou a šťávou, ananasem nebo nastrouhaným čerstvým zázvorem. Dbejte však na to, aby zvolená marináda chuťově ladila s vybraným druhem masa.

Marinádu bychom měli připravit vždy čerstvou a při grilování pak můžeme zbytek použít na potírání. Pamatujte, že maso solíme vždy až po ugrilování, nikdy syrové.

Jak dlouho marinovat masoSkleněné misky s víčky

Maso marinujeme zásadně ve skleněných, porcelánových, nerezových nebo plastových miskách. Naopak nikdy nepoužíváme kovové nádoby (kromě nerezu), od kterých by maso mohlo chytnout kovovou chuť.

Doba marinování se odvíjí od druhu naloženého masa. Každý druh má specifické vlastnost, které ovlivňují, za jak dlouho do sebe nasákne chuť marinády.

Naklepávač masaNejkratší dobu marinujeme kuřecí maso a ryby, těm často postačí i hodina až dvě. Pouze ryby určené k uzení snesou být naložené celý den. Vepřové maso nakládáme na dvě až dvanáct hodin, podle požadované intenzity chuti. Hovězí maso můžeme marinovat až 24 hodin a zvěřině dopřejeme klidně i dva dny.

Jak poznat ideální teplotu pro grilování

Každý grilovaný pokrm vyžaduje trochu jinou teplotu pro to správné ugrilování. Zajisté všichni, kdo občas grilují, vědí, že grilujeme, až když uhlíky pouze žhnou - nikdy nad plamenem. Na roztopení grilu si tak necháme cca 35-40 minut. Mezitím si připravíme vše potřebné a necháme maso okapat z marinády.Zahradní rozkládací gril

Když máme rozžhavené uhlíky, zjistíme si tu správnou teplotu, abychom věděli, jaký pokrm již můžeme grilovat. Trik, jak zjistit teplotu pro grilování, bez teploměru je následující: opatrně položte ruku asi 12 - 13 cm nad žhnoucí uhlí. Pokud ji tam udržíte:

  • 1 - 2 sekundy: jsou uhlíky žhavé, vhodné pro přípravu řízků a filet z ryb
  • 3 - 4 sekundy: jsou středně rozpálené a můžete opékat kousky masa, ryby, drůbeže
  • 5 - 6 sekund: jsou mírně rozpálené, vhodné pro přípravu větších porcí a masa vcelku
  • 6 - 7 sekund: teplota je mírně nižší, ideální pro grilování ovoce a zeleniny
  • 7 - 8 sekund: teplota je nízká, připravujte cibulku a rajčata
NÁŠ TIP! Přečtěte si také článek Tipy pro zdravé grilování. Dozvíte se užitečné triky, jak grilovat nejen chutně, ale i zdravě.

Kulatý gril

Zásady bezpečného grilování

Při grilování je samozřejmě nezbytné dodržovat určité bezpečnostní zásady. Přeci jenom si při této oblíbené činnosti „hrajeme s ohněm". Proto dodržujeme stejné zásady, jako při manipulaci s otevřeným ohněm.

Grilujeme-li někde v přírodě, platí pravidlo bezpečné vzdálenosti 50 metrů od lesa. Je nutno dávat pozor na místo, kam gril umístíme - zejména brát v úvahu riziko odlétajících jisker, které by mohly zapálit větve nad grilem nebo suchou trávu okolo - to samozřejmě platí i při grilování na vlastním pozemku. Je dobré si pro případ nehody připravit do blízkosti grilu vědro s vodou. Přeci jenom - nikdy nevíte, co se může stát.Sada na grilování

Při instalaci grilu si dáváme pozor, aby byl stabilně postavený - zmenší se tak riziko převržení a následného nebezpečí požáru. Dodržujeme pokyny výrobce a to jak při sestavování grilu tak při provozu. Některé grily jsou určeny jen pro určitý typ topiva. Rozhodně však nikdy na grilech nespalujte odpadky nebo jakékoliv umělé látky.

Gril nenechávejte nikdy bez dozoru. I v případě, že ho máte stabilně umístěný, může se stát nehoda a způsobená škoda by vás potom mohla velmi mrzet. Velký pozor si pak dávejte při grilování ve větru a pokud se kolem pohybují malé děti nebo domácí zvířata.

Grilovací rukavicePři grilování používejte ochranné pomůcky - zejména chňapky, a dodržujte bezpečnou vzdálenost, která je 750 mm ve směru sálání a 200 mm v ostatních směrech pro pevné palivo a 100 mm pro plynné palivo.

Velmi oblíbeným, ovšem nebezpečným nešvarem je grilování na balkonech v obytných domech. Tam se rizika požáru mnohonásobně zvyšují. Pokud už vám tedy sousedi balkonové grilování schválí, rozhodně dbejte nejvyšší opatrnosti.

Praktické potřeby pro grilování naleznete také v našem eshopu v sekci Grily a grilování.

action banner
feedback
NEWSLETTER
VÁŠ NÁZOR

Nenechte si ujít novinky a speciální nabídky.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a o všem se dozvíte jako první.

Váš názor nás zajímá!

Zavřít